Allahyarham Tuan Guru Syeikh Haji Ahmad Haji Muhamad al-Baqir (1876-1942)

Allahyarham Tuan Guru Syeikh Haji Ahmad Haji Muhamad al-Baqir (1876-1942)

Khalifah Tarekat Naqsyabadiah Kholidiah ke-36, Khalifah Terawal Tarekat Naqsyabadiah di Negeri Sembilan

Ehsan daripada: http://ulamakito.blogdrive.com/

Prakata:

Dalam menyingkapkan sejarah perkembangan aliran tarekat di Negeri Sembilan dan Tanah Melayu amnya, kita bagai terlupa kepada pembawa asal tarekat Nasyabandiah al-Kholidiah di negeri pengamal adat perpatih ini iaitu Tuan Guru Syeikh Haji Ahmad al-Baqir ini. Beliau kiranya adalah sezaman dengan kehadiran Syeikh Muhamad Said al Linggi yang mengasaskan tarekat Ahmadiah di negeri kita.

.

Latarbelakang dan Sejarah Syeikh

Dicatatkan bahawa Syeikh Haji Ahmad pernah menuntut dan bermukim di bumi Mekah al-Mukarramah. Di sanalah beliau menerima ijazah Khalifah tarekat dari Syeikh Ali Redha yang menetap di Jabal Qubais. Syeikh Ali Redha pula adalah pewaris ke 35. Almarhum Haji Ahmad dikatakan waris kepada Dato Kelana Sungai Ujung dan balik membuka surau suluk di Pantai sejak awal 1900 lagi.

Syeikh Haji Ahmad adalah keturunan akrab kepada pewaris Dato’ Klana. Zaman mudanya beliau dilantik ke jawatan Dato’ Laksamana dan mendapat didikan agama hingga di Mekah al-Mukarramah dalam usianya 20an. Beliau mungkin dilahirkan dalam tahun 1876 dan mengenali Syeikh Muhamad Said al-Linggi ulama terkenal dan pembawa Tareqat Ahmadiah yang dominan di Negeri Sembilan. Dalam tempoh tersebut ramai anak watan bermukim di kota suci Mekah untuk belajar agama.

Menariknya, kepulangan Syeikh Muhamad Said ke tanah air seakan sekapal pula dengan Syeikh Haji Ahmad. Kedua anak watan yang alim ini terus membuka pusat pengajian di kampung masing-masing dalam mukim Luak Sungai Ujong ini. Antara pusat pengajian masing-masing hanya sekadar 10 km sahaja dan pondok mereka menjadi tumpuan ratusan murid-murid yang datang dari berbagai tempat untuk menimba ilmu agama dari dada orang alim ini. Dua bahtera besar yang mengibarkan panji-panji kesufian Ahmadiah dan Naqsyabandiah terawal di negeri beradat. Sejak kehadiran Syeikh Haji Ahmad inilah, penduduk negeri mula mengenali tuwajjuh dan bersuluk.

Melalui didikan dan pengawasan Syeikh inilah, ramai murid berjaya menjalani program tawajuh dan bersuluk. Haji Maarof Yaakob adalah antara anak murid bongsunya yang sempat menerima ijazah pada tahun 1942. Dikatakan semasa mengadakan program bersuluk terakhir dalam tahun 1942, Syeikh Ahmad telah begitu uzur namun beliau masih menggagahi untuk menaiki tangga surau bagi menyertai majlis. Surau suluknya kira-kira 10 kaki sahaja dari pintu rumahnya. Adakalanya beliau akan diusung di atas kerusi oleh anak muridnya untuk naik ke surau.

Meninggal Dunia

Hari jumaat sesudah magrib, 1 Syaaban 1362H bersamaan 30 Julai 1942 Tuan Guru yang soleh ini telah pergi menemui kekasihnya yang abadi. Jenazah dikebumikan pada hari Sabtu hari berikutnya di tanah perkuburan Pantai kira-kira 15 rantai dari suraunya.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast