Pelajar lelaki berasrama solat Jumaat

Soalan :

Banyak sekolah berasrama yang menetapkan pelajar lelaki hanya boleh balik selepas menunaikan solat jumaat terlebih dahulu, pada hari jumaat.

Bagi kes pelajar dihantar oleh pihak sekolah hingga ke Bandar Seremban atau balik sendiri (naik bas awam, teksi) ada ibubapa bagi pelajar yang tinggal jauh, jarak lebih dari 2 marhalah (90 km) memohon supaya anak-anak mereka diberi pelepasan untuk boleh balik pada jam 12.30 tengahari.

Ini menyebabkan akan ada kemungkinan pelajar tidak sempat menunaikan solat di Bandar Seremban (menaiki bas milik sekolah) atau dalam perjalanan (balik sendiri naik bas awam).

Mohon pencerahan hukum menunaikan solat jumaat dengan dikaitkan dengan situasi yang diberikan di atas.

Jawapan :

Pelajar wajib menunaikan solat Jumaat terlebih dahulu sama ada di tempat yang dihantar oleh pihak sekolah atau di dalam perjalanan bagi pelajar yang tinggal jauh. Setelah selesai barulah pulang ke rumah/kampung halaman.

Solat Jumaat tidak wajib bagi seseorang yang bermusafir dengan syarat memulakan perjalanan sebelum terbit fajar pada hari Jumaat.

Kementerian telah mengeluarkan pekeliling untuk membolehkan murid-murid Islam bersembahyang Jumaat, “Sekolah sesi sebelah pagi yang mana kebanyakan muridnya beragama Islam, hendaklah ditutup tidak lewat dari pukul 12.15 tengahari.”

Perjalanan pada hari Jumaat hendaklah dirancang terlebih dahulu seperti tempahan tiket kenderaan. Kini kemudahan pengangkutan awam telah berkembang, terdapat kereta api, komuter, lrt, monorel.

Dalam situasi ini tidak ada kelonggaran atau keuzuran syarie yang boleh mengecualikan pelajar daripada menunaikan solat Jumaat.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast