Mencuri ketika kanak-kanak

Soalan:

Hukum mencuri barang dan makanan di kedai sewaktu kanak-kanak dan bagaimana saya nak selesaikan tentang itu sama ada perlu bayar atau tidak ?

Jawapan:

Seorang kanak-kanak yang belum baligh, jika mencuri dia tidak dikenakan apa-apa hukuman. Dan tidak ada dosa baginya kerana Nabi s.a.w bersabda:

Maksudnya: Diangkat qalam (tidak dihukum mukallaf) daripada tiga orang; orang gila sehingga dia sedar, orang yang tidur sehingga dia bangun, dan kanak-kanak sehingga dia baligh.                               Abu Daud (no: 4403) dan lain-lain.

Tetapi barangan yang dicuri mestilah dipulangkan balik, sama ada oleh walinya jika walinya mengetahui, ataupun jika dia sudah baligh maka dia sendiri yang memulangkannya. Kerana ia berkait dengan dhaman (tanggungan) iaitu menggantikan hak orang lain.

Jika dia mengetahui jumlah yang dicuri daripada pemilik barang tersebut, maka dia hendaklah mengembalikannya sama ada dalam bentuk barang atau wang yang sama nilai dengan barang yang dicuri. Tapi kalau pemilik menghalalkan, selesailah permasalahan.

Jika dia tidak pasti berapa yang sudah diambil, dan juga tidak dapat menghubungi orang tersebut, maka tiada apa-apa tanggungan yang perlu dilakukannya.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast