Berbaik sangka dengan Allah

Soalan:

Bolehkan kita berbaik sangka dengan Allah

  1. Apabila mendapat rezeki lebih dan nikmat lebih.
  2. Apabila ditimpa kesusahan hidup dan rezeki berkurang

Jawapan:

Umat Islam hendaklah sentiasa bersangka baik dengan Allah SWT dalam segala urusan dan keadaan, maka Allah SWT akan melimpahkan kebaikan yang banyak, kurniaan, kelebihan serta pelbagai pemberian.

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa … (al-Hujurat ayat 12)

Orang yang beriman hendaklah meyakini setiap perkara yang berlaku ke atas dirinya sama ada baik atau buruk, semuanya telah ditentukan oleh Allah SWT sejak azali lagi.

Apabila kita diberi nikmat rezeki, maka hendaklah sentiasa berfikir dan bermuhasabah diri, apakah hikmah di sebalik ujian rezeki yang Allah SWT kurniakan ini. Janganlah lupa bersyukur kepada-Nya dengan cara membayar zakat dan bersedekah.

Begitu juga sebaliknya, jika ditimpa masalah dan musibah, hendaklah kita yakin bahawa di sebalik musibah itu ada hikmahnya tersendiri. Justeru, hendaklah kita bersifat reda kepada ketetapan Allah SWT.

Jika kita berdoa kepada Allah SWT, maka hendaklah bersangka baik jika hajat tidak dimakbulkan. Mungkin Allah SWT mahu memberi yang lebih baik daripada apa yang kita minta. Doa adalah ibadah zikir yang Allah SWT suka.

Bersangka baik kepada Allah SWT  dapat dilakukan  dengan dua  sikap  iaitu:

  1. Bersyukur  atas  semua  nikmat  yang  telah  diberikan-Nya.
  2. Bersabar  atas  semua  dugaan  dan  ujian-Nya.

Ingatlah  bahwa  Allah  SWT  tidak  akan  membebani  seseorang  diluar batas kemampuannya.

 

 

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast