Mufti wanita

Soalan:

Bolehkah wanita dilantik sebagai mufti?

Persoalan tentang isu di atas andai kata pihak orientalis mengaitkan persoalan di atas dengan kerajaan negeri Saba’ yang terdahulu yang mana ketuanya ialah seorang perempuan yakni Ratu Balqis.

Seterusnya, JIKA kaum lelaki tidak mahir tentang perkara ini malah kaum wanita lebih ramai yang tahu tentang ini. Dan di saat itu,bolehkah perempuan digalakkan menjadi seorang mufti?

ATAU kerajaan akan mengambil mufti dari negara luar yang mana menggunakan mazhab yang bertentangan dengan mazhab yang dipakai di Malaysia sekarang yakni Mazhab Syafi’e.

 

Jawapan:

Harus melantik mufti wanita, tetapi pada syaraknya masih ada halangan-halangan yang menyebabkan wanita tidak boleh dilantik sebagai mufti. Menurut uruf dan amalan semasa, khasnya hubungan mufti dengan pihak istana dalam urusan keagamaan.

Wanita kurang sesuai menjadi mufti kerana mufti sinonim dengan lelaki. Wanita boleh terlibat dalam kefatwaan dan lebih sesuai sebagai penolong mufti, tetapi bukan bagi bidang kuasa Mufti kerana secara realitinya pelantikan sebagai mufti akan berlaku pelbagai masalah dalam pelaksanaan.

Beberapa perkara perlu diambil iaitu bidang tugas yang dilaksanakan oleh seorang mufti serta uruf atau adat di Malaysia. Bidang kuasa atau tugas seorang mufti banyak berkait rapat dalam urusan keistanaan dan mufti perlu menjadi ketua dalam upacara agama seperti menjadi imam solat yang dihadiri Sultan/Raja. Oleh kerana itu, terdapat halangan dalam pelaksanaan dalam melantik wanita sebagai mufti kerana terdapat bidang tugas mufti yang tidak boleh dilakukan oleh seorang wanita. Pelantikan mufti secara rasmi daripada kalangan wanita juga belum pernah berlaku dalam sejarah institusi kefatwaan di Malaysia.

Di Malaysia masih ramai individu yang memenuhi kelayakan yang ditetapkan syarak untuk  dilantik sebagai Mufti, tidak perlu sehingga mengambil mufti luar Negara.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast