PROGRAM MULTAQA PEMEGANG TAULIAH MENGAJAR AGAMA N.SEMBILAN SIRI 2/2019

Program Multaqa Penerima Tauliah (Mengajar Agama) Negeri Sembilan Siri 2/2019 telah diadakan pada 5 September 2019 di Dewan Majlis Perbandaran Seremban bermula pada jam 8.00 pagi hingga 1.00 petang.

Objektif Program Multaqa adalah untuk mempertingkatkan kompetensi pengajaran dan pembelajaran kalangan tenaga pengajar bertauliah di Negeri Sembilan, mewujudkan platform perbincangan harmoni antara penerima tauliah dan Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan, menyelaraskan kefahaman berkaitan hukum syara’ dan fatwa yang dikeluarkan dan menjelaskan kehendak-kehendak Peraturan-peraturan Tauliah Negeri Sembilan (2012) dan pindaan-pindaan serta maklumat-maklumat semasa berkaitan Peraturan ini.

Pembentangan 1, kertas kerja bertajuk Permasaalahan Taqlid, Talfiq dan Tatabbu’ Al Rukhas  yang dibentangkan oleh Dr. Muhammad Yusry bin Mazlan Al Hafiz.

Manakala pembentangan 2 pula dibentangkan oleh Dr. Noor Lizza Binti Mohamed Said (Pensyarah dari UKM), bertajuk Konsep Hibah Dan Pewarisan Harta Islam.

Turut berlangsung Upacara Menandatangani dan Penyerahan MOU dengan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

Program ini mendapat sambutan baik dan sangat menggalakkan dengan jumlah peserta yang melebihi 900 orang, terdiri daripada pemegang tauliah mengajar di Negeri Sembilan.

Upacara penutupan program ini telah disempurnakan oleh Y.T.M. Dato’ Klana Petra Dato’ Haji Mubarak Bin Dohak, Undang Luak Sungei Ujong. Harapannya semoga program ini dapat mencapai objektif yang disasarkan dan melahirkan para pengajar agama bertauliah yang mempunyai kompetensi pengajaran yang selaras dan berketrampilan tinggi.

 

                       

Pembentang 1 : Dr. Muhammad Yusry bin Mazlan Al Hafiz.                                Pembentang 2 : Dr. Noor Lizza Binti Mohamed Said (Pensyarah dari UKM)

 

Menandatangani dan Penyerahan MOU dengan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

 

Perasmian Penutup oleh Undang Luak Sungei Ujong

 

 

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast