Menghadkan bilangan anak

 

Soalan :

Ada sesetengah Negara meletakkan undang-undang untuk menghadkan bilangan anak-anak dalam setiap keluarga, sekiranya satu hari nanti Malaysia berbuat sedemikian, adakah ianya dibenarkan di dalam Islam?

 

Jawapan:

Persidangan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-12 yang bersidang pada 20 Februari 1977 telah membincangkan Rancangan Keluarga. Persidangan telah memutuskan bahawa Rancangan Keluarga mengandungi tiga bahagian, iaitu:

 1. Memandulkan lelaki atau perempuan hukumnya adalah haram.
 2. Mencegahkan beranak atau menghadkan bilangan anak hukumnya adalah haram melainkan dengan sebab-sebab yang diharuskan oleh syarak bagi orang-orang perseorangan.
 3. Menyusun keluarga dari segi kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga dengan cara yang lain daripada (a) dan (b) di atas adalah harus.

Kesimpulannya:

 1. Harus merancang keluarga atas sebab-sebab yg diharuskan syarak, umpamanya atas faktor kesihatan ibu, anak dan faktor kesihatan mental dan fizikal si ibu.
 2. Haram merancang keluarga atas sebab ekonomi sebagaimana firman Allah dalam surah al-Isra’ ayat 31, yang bermaksud “Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut kemiskinan. Kamilah yang akan memberi rezeki kepada mereka dan juga kepadamu. Sesungguhnya membunuh mereka adalah suatu dosa yang besar.”
 3. Haram merancang keluarga secara kekal seperti ikat peranakan dan memandulkan lelaki.

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

 • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
  Change Font Size
  Contrast