SIFAT DAN CIRI-CIRI SEORANG MUSLIM

 

TAJUK BUKU         : Sifat dan Ciri-ciri Seorang Muslim

 

PENULIS                  : Al-Sheikh Moh Fauzi

 

PENERBIT               : Jabatan Mufti Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan

 

TAHUN TERBIT      : 2004

 

HARGA                      : RM5.00

 

BIL.HALAMAN         : 191 muka surat

 

SINOPSIS:

Sebahagian orang mengagungkan keutamaan sifat ini lebih dari sifat yang lain malah ada yang mendahulukannya. Tetapi kita dapat mengetahui hal ini melalui Al-Quran, Sunnah serta sejarah. Kita sekali-kali tidak menganggapnya demikian melainkan hanya berpandukan ketiga-tiga sumber tersebut. Sebagai contoh kita tidak mampu melaksanakan ibadah zahir denga fizikal yang lemah dan juga tidak ada seorang yang berjihad mampu melaksanakan tanggungjawab melainkan dengan tubuh badan yang kuat.

Mari kita lihat sejarah islam yang gemilang yang membuktikan kepentigan sifat ini. Rasulullah SAW menjadi contoh ikutan telah memenangi persaingan lumba lari dengan isterinya Aishah R.A. Baginda menggalakkan para sahabat supaya berlumba dan mendahului pesaing. Dalam riadah gusti, Rasullah telah berlawan dengan seorang lelaki yang dikenali denga kehebatannya bernama Rukanah. Baginda mengalahkannya beberapa kali. Jika dilihat pula sifat nabi baginda didapati mempunyai raut muka yang cantik, seorang yang amat pemurah dan seorang yang berani.

 

Pernah satu masyarakat Madinah menjadi gempar. Mereka mencari-cari punca hurik-pikuk itu. Apabila mereka menemuinya, di dapati Rasulullah telah berada di situ erlebih dahulu. Dalam satu kisah yang lain peristiwa tersebut……

 

(Sila baca keseluruhannya di dalam buku ini terbitan Jabatan Mufti Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan).

 

Sebarang pertanyaan dan pembelian boleh berurusan dengan Unit Sumber Maklumat, Jabatan Mufti Kerajaan Negeri di talian:

06-7652526 / 2426 / 2416

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast