SYARAH MATAN UMM AL-BARAHIN

 

TAJUK BUKU :

Syarah Matan Umm Al Barahin

 

PENULIS :

Al-Imam Muhammad Al-Sanusi Rahimahullah

 

PENYUSUN :

Dr. Hj. Muhammad Yusry bin Mazlan

A.F Ustaz Syaiful Nizam bin Md Jan

  1. F Ustaz Alyasak bin Berhan

 

PENERBIT :

Jabatan Mufti Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan

 

TAHUN TERBIT : November 2017

 

HARGA : 18.00

 

BIL.HALAMAN : 162

 

SINOPSIS :

 

Ulama’ Usuluddin berbeza pandangan berkaitan dengan bilangan sifat Allah yang wajib dipelajari dan diketahui. Sebahagian daripada mereka menyebutkan bilangan yang wajib dipelajari dan diketahui adalah tiga belas sifat sahaja. Hal ini kerana mereka tidak memasukkan sifat Maknawiah sebagai sifat yang wajib dipelajari dan diketahui oleh mukallaf. Pandangan ini adalah pandangan yang rajah (kuat).

 

Namun begitu pandangan muktamad dan digunapakai di dalam pengajian aqidah adalah sebanyak dua puluh sifat sebagaimana yang disebutkan di dalam kitab ‘Aqidah al-Najin. Hal ini adalah kerana mereka memasukkan sifat Maknawiyah sebagai sifat yang wajib dipelajari dan diketahui.

 

Definisi sifat menurut Imam al Dusuqi adalah sesuatu yang lain daripada zat. Sedangkan Imam al Tusi mendefinasikan bahawa, sifat ialah sesuatu yang tidak terpisah antara sifat dan pemilik sifat. Manakala, Imam al-Baijuri menambah definisi sifat, iaitu ia merujuk kepada sesuatu yang ada pada pemilik sifat.

 

Hal ini bermaksud, sifat adalah sesuatu yang semestinya lain daripada zat itu sendiri. Dalam ertikata yang lain, sifat tidak berdiri sendiri. Bahkan, ia memerlukan zat untuk mengesahkan kewujudannya. Contohnya, sifat masin yang tidak dikatakan ada melainkan setelah dinisbahkan kepada zat garam. Begitu juga halnya manis yang dinisabhkan kepada zat gula…..(sila baca keseluruhannya di dalam buku ini terbitan Jabatan Mufti Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan).

 

Sebarang pertanyaan dan pembelian, sila hubungi

06-7652526 / 2426 / 2416

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2718064938421392&id=1680535645507665&sfnsn=mo

 

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast