Mandi wajib jika berkumpul dua hadas atau lebih

Soalan:

Kadang2 bila menonton cerita/membaca, ada masa terangsang hingga keluar air mazi. Tapi adakala dia hingga rasa kepuasan tanpa memasukkan apa2 (tidak beronani). Adakah bagi seorang perempuan, dengan demikian air mani itu akan keluar. Baru2 ni saya terbaca tentang air mani, jadi saya risau was2 samada yang keluar tu hanya air mazi atau air mani juga keluar ketika itu. Sebab saya x mandi junub sebelum2 ni.. Sebab saya tidak tahu, yg saya tahu air mani perempuan hanya keluar ketika bersetubuh sahaja.

Jika betul air mani keluar, saya ada kewajipan mandi junub. Apa yang saya faham, jika saya haid, selepas haid saya berhenti, saya mandi junub disebabkan suci dari darah haid.. maka solat saya sah dan saya terlepas dari hadas haid dan hadas keluar mani itu..

Adakah ketika mandi junub niat saya mandi pada ketika itu mengangkat hadas haid kerana suci dari haid menyebabkan saya sudah keluar dari hadas besar haid dan jugak keluar air mani sebelum ini?

Ataupun kerana niat saya begitu saya masih terhutang pada mandi junub keluar air mani?

 

Jawapan:

Sekiranya seseorang itu mengalami dua hadas besar atau lebih, hukumnya adalah sah jika dia mengangkat kesemua hadas tersebut sekaligus dengan satu mandi sahaja. Ini bermakna jika berkumpul dua hadas atau lebih sebab yang mewajibkan mandi junub, memadai dengan satu niat sahaja bagi kedua-dua sebab hadas tersebut.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast