Anak susuan

Soalan:

  1. Adakah apa-apa perbezaan hukum bagi seorang ibu susuan yang mengambil hormon bertujuan mendatangkan susu badan memandangkan wanita berkenaan sememangnya belum berkahwin ataupun sudah berkahwin tetapi tidak mempunyai susu badan , tujuan mengambil hormon bagi mendatangkan susu badan bagi diberi kepada anak angkat susuan.

 Jawapan:

 Hukum penyusuan terhadap air susu yang dihasilkan daripada suntikan hormon adalah harus. (Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan Bil. 8/2012-1434H yang bersidang pada 11-13 Disember 2012)

 

Soalan :

  1. Sekiranya dalam kalangan adik-beradik kandung kita ada mengambil anak angkat dan diberi susu badan (menjadi anak susuan), bagaimanakah taraf mahramnya anak susuan berkenaan dengan ahli keluarga yang lain, adakah di kira muhrim seperti anak kandungnya juga (contohnya antara anak susuan tersebut dengan adik beradik ibu susuannya serta dengan datuk atau neneknya iaitu ibu bapa kepada ibu susuannya).

Jawapan:

Anak susuan itu mahram kepada perempuan yang menyusukan dan suaminya, begitu juga terhadap keturunan kedua suami isteri tersebut.

Suami akan menjadi ayah susuan dan isterinya adalah ibu susuan yang mana anak susuan dan kerabatnya akan menjadi mahram sebagaimana kemahraman kerana nasab. Status mahram kerana persusuan bersifat kekal meskipun isteri susuan telah dicerai atau meninggal.

 

Soalan:

  1. Berkaitan anak yang tidak sah taraf pula (anak hasil luar nikah) – contohnya adik perempuan saya melahirkan anak perempuan tidak sah taraf , bagaimanakah kedudukan mahramnya dengan saya (bapa saudara), adakah sama kedudukannya sebagaimana anak-anak saudara perempuan yang lain.

Jawapan:

Ya, anak luar nikah kepada adik tuan itu sama seperti anak-anak saudara yang lain. Perhubungan anak tak sah taraf dengan ahli keluarga sebelah ibu adalah hubungan kekeluargaan yang satu. Tetapi, ia tidak diperluaskan pada keluarga bapa yang tak sah itu.

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast