Menggugurkan kandungan

Soalan:

Saya ingin bertanya mengenai hukum mengugurkan janin 5 minggu hasil daripada terlanjur. adakah ia jatuh kepada hukum haram ? apakah kedudukan dosa kepada si pelaku walaupun dia telah bertaubat? sebagai contoh dia mengugurkan janin berkenaan kerana risau dan takut mengenai akan memudaratkan diri sehingga menyebabkan tertekan yang mendorong kepada bunuh diri , menjaga aib keluarga atau sebagainya?

Jawapan:

 5 MINGGU X 7 HARI = 35 HARI

Ulama’ telah berselisih pendapat berkenaan menggugurkan kandungan 4 bulan atau sebelum 4 bulan kerana kandungan tesebut telah ditiupkan roh. Walaubagaimanapun, majoriti ulama’ mengatakan menggugurkan kandungan adalah haram manakala sebahagian yang lain adalah makruh.

 

Peringkat dan hukum pengguguran janin.

  1. Menurut Ijmak Fuqaha’, haram menggugurkan janin yang berusia lebih daripada 120 hari kerana penggugurannya dianggap sebagai jenayah kerana membunuh ke atas janin yang telah ditiupkan roh kecuali pengguguran itu boleh menyelamatkan nyawa si ibu atau kecacatan yang teruk.
  2. Makruh menggugurkan janin yang berusia 1 hingga 40 hari sekiranya tidak mendatangkan bahaya kepada si ibu dan mendapat persetujuan suami dan isteri.
  3. Menurut Ijmak Fuqaha’, harus menggugurkan janin yang berusia kurang daripada 120 hari sekiranya janin itu catat dan berpenyakit yang boleh memberi kesan yang buruk kepada si ibu.

Berdasarkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Hal Ehwal Agama Islam Kali ke – 26 mengambil keputusan bahawa haram menggugurkan janin dalam kandungan kecuali atas sebab-sebab kecacatan yang teruk yang boleh membahayakan nyawa ibu.

Berkenaan isu kedudukan dosa walaupun sudah bertaubat itu adalah merupakan urusan Allah. Sebagai hamba kita mestilah betul-betul menyesal dengan perbuatan yang telah dilakukan dan berazam agar tidak mengulangi perbuatan tersebut.

Imam al-Nawawi mengulas hadith bahawa terhapusnya dosa pelaku dosa besar dengan taubat dan diijmakkan oleh para ulama’.

(Rujuk al Minhaj fi Syarhi Sahih Muslim 6/117)

Selain itu, sabda Nabi s.a.w,

التائب من الذنب كمن لا ذنب له

Maksudnya: Orang yang benar-benar bertaubat daripadaz dosa seperti mereka yang tiada dosa.

(Riwayah Ibnu Majah 4250)

 

 

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast