Pakaian sukan tight untuk melancarkan perjalanan darah

Soalan:

Saya mempunyai satu persoaalan agama dan memohon pandangan Ustaz dari sudut agama islam. Saya dan rakan perniagaan saya dalam proses awalan untuk mengeluarkan satu produk pakaian sukan iaitu compression pant atau seluar tight panjang. Produk ini adalah untuk membantu meningkatkan performance atlet dan pemakai ketika bersukan dan juga untuk digunakan bagi membantu proses recovery atau pemulihan selepas bersukan. Target market produk ini adalah untuk lelaki dan perempuan dewasa. Tetapi menjadi kemusykilan kami, kami terbaca tentang etika pemakaian bagi muslimin dan muslimat yang patuh syariah. Oleh kerana produk yang kami ingin keluarkan ini apabila dipakai ianya perlu ketat bagi membantu peredaran darah ketika bersukan dan pemulihan dari sudut sains sukan, kami fikir ianya menyentuh etika pemakaian bagi muslimin dan muslimat dan ianya menjadi syubhah. kerana kami fikir jika kami meneruskan proses pengeluaran produk ini kami akan dapat saham-saham buruk di akhirat dan rezeki yang kami cari ini juga terkesan. Justeru itu, kami amat memerlukan pandangan dari Ustaz yang arif dalam hal-hal berkaitan ini sebelum kami fikir untuk berhenti atau kami boleh meneruskan rancangan kami ini.

 

Jawapan:

Menurut pandangan Islam fungsi pakaian adalah untuk menutup aurat, melindungi pemakai dari panas atau sejuk dan untuk meningkatkan imej penampilan.

Sehubungan itu ada beberpa prasyarat yang perlu dipatuhi dalam berpakaian seperti tidak jarang atau tipis, tidak terlalu ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh , tidak menyerupai jantina yang berbeza dan sebagainya.

Oleh itu sekiranya fungsi compression pant atau seluar tight panjang itu boleh melancarkan darah maka bolehlah dipakai di sebelah dalam sama ada pihak lelaki atau wanita.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast