Mukadimah jimak di bulan ramadhan

Saya dan isteri telah bercumbuan & bercium (dalam keadaan tanpa seurat benang/siang/1 hari), pada masa yang sama, saya menggeselkan kemaluan (tidak memasukkan zakar ke dalam faraj) dengan isteri tetapi tidak keluar mani.

Soalan:

Apakah hukumnya atas perbuatan kami?

Jawapan:

Bercumbuan dan sebagainya (mukadimah jimak) pada waktu siang Ramadan makruh kerana dikhuatiri akan menyebabkan rosaknya puasa, boleh membawa mudarat seperti menaikkan nafsu dan boleh membawa kepada persetubuhan di siang hari Ramadhan.

Soalan:

Adakah puasa kami terbatal dan dikenakan kaffarah puasa?

Jawapan:

Ia tidak membatalkan puasa. Jika mencium dan mencumbui menyebabkan keluarnya mani, maka dia berdosa dan puasanya batal, walaupun demikian wajib baginya terus menahan diri daripada makan dan minum serta diwajibkan pula baginya mengqadha puasa tersebut.

Melakukan perbuatan tersebut tidak membatalkan puasa akan tetapi adalah lebih elok jika ia tidak dilakukan pada siang hari di bulan Ramadhan demi menjaga daripada dikenakan kaffarah puasa, iaitu bagi pasangan suami isteri yang membatalkan puasa dengan bersetubuh pada siang hari bulan Ramadhan diwajibkan kaffarah ke atas suami seperti berikut :-

1-Memerdekakan seorang hamba. Jika tidak mampu,

2- Berpuasa 2 bulan berturut-turut. Jika tidak mampu,

3- Memberi makan kepada 60 orang fakir miskin dengan kadar secupak seorang.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
    Change Font Size
    Contrast