Menyambut Perayaan/ Pesta Pongal

         Tajuk           : Menyambut Perayaan/ Pesta Pongal

         Kategori      : Akidah

         Keputusan   :Sighah

 

Muzakarah Jawantankuasa Fatwa Bil. 03/2019 yang bersidang pada 25 April 2019 bersamaan 19 Sya’aban 1440H telah bersetuju memutuskan bahawa:

 

 1. Orang Islam adalah dilarang dan haram daripada menyertai, menyambut atau menganjurkan Perayaan Ponggal kerana ia mempunyai unsur-unsur penyembahan dewa-dewa, pemujaan dan khurafat.

 

 1. Perayaan / pesta ponggal adalah bermaksud “masa menuai”, menandakan masa untuk Orang Tamil menuai hasil tanaman dan dianggap sebagai hari kesyukuran kepada Tuhan mereka kerana memberi rezeki yang cukup, tempat tinggal sempurna dan keluarga bahagia.
 2. Pesta Ponggal diadakan di seluruh India dengan nama yang pelbagai mengikut tempat. Ia diraikan selama 4 hari pada bulan Thai dalam Kalendar Kaum India.

 

 1. Secara asasnya menyambut dan meraikan pesta ponggal ini adalah haram dan dilarang dalam Islam kerana ia adalah perayaan keagamaan.

 

 1. Terdapat unsur-unsur kepercayaan dalam pesta Ponggal seperti berikut:

 

 1. Hari pertama “Bhagi” ialah Hari menghormati Dewa Awan dan Hujan bagi menandakan permulaan Hari Penting dalam kehidupan masyarakat India.

 

 1. Hari kedua “Thai Ponggal” adalah hari untuk memberi penghormatan kepada Suriabhagawan atau Dewa Matahari, dengan memasak beras yang dituai bersama susu lembu sehingga melimpah dalam periuk.

 

 1. Hari ketiga “maltu ponggal” adalah hari yang khusus untuk haiwan lembu yang dianggap binatang suci bagi orang India dan banyak berjasa pada manusia serta diberi makan “ponggal”.

 

 1. Hari keempat “Kaanum ponggal” merupakan Hari istimewa untuk wanita. Pada hari ini wanita sulung bangun awal dan menyapukan kunyit pada muka semua wanita muda dan melumurkan minyak bijan kepada rambut mereka. Kaum wanita akan berdoa untuk kebahagiaan keluarga dan ahli keluarga yang muda memohon restu dan memberi penghormatan kepada orang yang lebih tua.

 

Status: Tidak diwartakan

About Author

Connect with Me:

Comment on this FAQ

 • WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann
  Change Font Size
  Contrast